Appelcrumble



Met oudjaar maakte we een dessert bordje waarbij er ook een kleine appelcrumble op stond.

Deze was zeer geslaagd en ik was blij dat er geen noten werden gebruikt.
In de plaats daarvan is de crumble gebaseerd op havermout.

Niet moeilijk, lekker en snel klaar… ideaal dus!

Ingrediënten

de crumble

  • 50 g rozijnen
  • water of rum
  • 62g bloem
  • 50 g havermoutvlokken
  • 57g boter
  • 50 g suiker
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • 1 snuifje gemalen steranijs (of kardemompoeder)

de appels

  • 2 stoofappels bv: (goud)reinet, jonagold, cox, …
  • 1 1⁄2 eetlepels bruine suiker 

  • speculoosijs voor de afwerking

    Bereiding
    De crumble

    • Doe de rozijnen in een schaaltje en laat ze vooraf enkele uren wellen in water of rum.
    • Snij de koude boter in dobbelsteentjes. 
    • Meng deze ingrediënten in een ruime schaal: de bloem, de havermoutvlokken,
      de suiker, en de blokjes boter.
    • Kruid het mengsel met een snuifje kaneelpoeder en een snuifje gemalen steranijs (of kardemompoeder).
    • Was je handen en kneed vervolgens alle ingrediënten tot een kruimelig deeg.

    de appels

    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Schil de appels en snij ze in blokjes
    • Neem een ovenschaal bij en leg er de stukken appel in.
    • Knijp de gewelde rozijnen even uit en strooi ze over de blokjes appel.
    • Strooi de bruine suiker over de schaal met fruit en meng alles.
    • Verdeel het crumble-deeg over de ovenschaal.
    • Bak het dessert gedurende 25 tot 30 minuten in de hete oven.


    de afwerking

    • Schep op elk bord een portie van de warme appelcrumble. 
    • Onderaan de schotel ligt zoete appelsaus. 
    • Schenk er voor elke tafelgast een lepeltje bij.
    • Rol er een mooie bol speculoosijs bovenop.

      Smullen maar!


      Plaats een reactie